Sposób mielenia

Wybierając stopień zmielenia kawy, należy pamiętać, że nie zależnie od tego, jaką metodę preferujesz, jakiego urządzenia używasz, to każdy ma inne preferencje smakowe. Jedni wolą klarowną kawę, inni natomiast lubą wypić kawę zmieloną „na puder” i zalaną w filiżance. Zachęcamy do eksperymentowania. Może się okazać, że drobniej mielona kawa uwolni więcej aromatu w dripie kosztem czasu zalewania/parzenia. Możliwości jest naprawdę wiele.

Mielona do Filiżanki

Ziarna mielone drobno, do niedawna najpopularniejsza grubość, ale nie tak drobne jak w przypadku mielenia do kawy po turecku.

Mielona do Tygielka

Bardzo drobno mielona, ważne jest równomierne zmielenie ziaren. Odgrywa to dużą rolę, ponieważ w tym przypadku wpływa na gęstość zaparzonej kawy.

Mielona do Mokki

Kawa mielona drobno, grubością zbliżona do metody „zalewanej”.

Mielona do Ekspresu Ciśnieniowego

Kawa mielona bardzo drobno, lecz należy pamiętać, że tańsze, domowe urządzenia mogą mieć kłopot z wytworzeniem odpowiedniego ciśnienia przy tej grubości. Dla urządzeń z niższej półki zalecamy wybór grubości mielenie jak do filiżanki lub mokki.

Mielona do Ekspresu Przelewowego

Kawa mielona „grubo” przypominająca drobny żwirek.

Mielona do Dripa / Chemexu

Kawa mielona „grubo” przypominająca drobny żwirek.

Mielona do Aeropressu

Kawa mielona „średnio” nie tak drobna jak mokka, ale też nie tak grubo jak w przypadku metod przelewowych lub french press.

Mielona do French Press

Kawa mielona „grubo” przypominająca drobny żwirek. Podczas zaparzania należy pamiętać, aby nie ściągać tłoka do dołu zaraz po zalaniu. Należy pozwolić kawie oddać swój smak przez około 2 minuty.

Należy pamiętać, że nie zależnie od tego, jaką metodę preferujesz, jakiego urządzenia używasz, to każdy ma inne preferencje smakowe. Jedni wolą klarowną kawę, inni natomiast lubą wypić kawę zmieloną „na puder” i zalaną w filiżance. Zachęcamy do eksperymentowania. Może się okazać, że drobniej mielona kawa uwolni więcej aromatu w dripie kosztem czasu zalewania/parzenia. Możliwości jest naprawdę wiele.